Verslagen S.V. Gardé 3 Seizoen 2012/2013

Verslag externe wedstrijd in Den Bosch op 16-02-2013

Vol goede moed vertrekken we uit Maarheeze in twee auto’s met maar 4 personen. Een gedeelte van het team gaat apart, maar moet door ons mee terug genomen worden. We vragen ons af waar we heen moeten, omdat de een zegt naar Hintham, de ander heeft het over Rosmalen en mijn navigatiesysteem heeft het over ’s Hertogenbosch. Dit zou ook nog Den Bosch kunnen zijn! Dit is wel op te lossen en de straat is voor mij makkelijk te onthouden: Vincent van Goghlaan 1. Weer valt mij natuurlijk op dat die Vincent zijn achternaam verkeerd schreef, kijk maar onderaan naar de naam van de schrijver van dit stukje.

Helaas mijn navigeerjuffrouw onder de motorkap is niet van deze tijd en stuurt mij een doodlopende straat in. Ze is ook al veel te oud en ik zal haar eens in moeten ruilen of updaten. Gelukkig belt Maarten vanuit de andere auto en de zaak wordt opgelost en dat oplossen gaat hier zonder zoutzuur, dat lost vaak toch ook goed op.

Aangekomen wordt eea door de teamleider geregeld en kunnen we stilletjes de zaal in. Stilletjes, ja er zijn al wedstrijden bezig, dus rust is geboden. We gaan door een grote, zware deur en dat moet een branddeur zijn! Het staat er namelijk naast op de muur. “Rem brand”, raar dat ze dat erbij zetten, nergens voor nodig denk ik dan. Ik kijk nog eens en zie er “Rembrandt” staan. Nu snap ik het. Dat is die andere schilder en daar is de zaal naar genoemd! Waarom die T achter de naam staat heb ik vorig jaar al uitgebreid uitgelegd, kijk maar elders op de site van Gardé.

Mijn tegenstander is Robin, een leuke jonge gast, die zelfvertrouwen uitstraalt. We beginnen en het loopt op rolletjes. Na een kwartiertje spelen zie ik dat ik veel meer tijd heb gebruikt dan Robin, maar dat is geen probleem. Als mijn opponent aan de beurt is, zie ik dat zijn klok niet loopt en we proberen het euvel samen op te lossen. Mooi nie nee. Het ding is stuk. We vragen een andere en na enige tijd krijgen we die. De klok wordt op 2 x 4 uur gezet of ik dat goed vind? Prima en we spelen verder. Ik merk dat ik uit mijn doen ben en heb koffie nodig. Vergeet ik met mijn verwarde kop mijn tegenstander iets aan te bieden (Robin sorry, misschien lees je dit ooit) en raak nog meer van de kook. Ik loop eens rond terwijl hij nadenkt en ik hoop zo weer wat rustiger te worden. We spelen verder en na zo’n 3 kwartier valt mij op dat we nog geen 25 minuten hebben gespeeld als je de twee klokken optelt. Staat de klok van de tegenstander stil! De andere kant van de tafel kijkt mij verbaasd aan, maar hij kan daar ook niets aan doen. Opdraaien die zaak en ik krijg een opmerking dat ik teveel geluid maak met het opwinden. Je moest eens weten hoe ik mij nu heb opgewonden! Het gaat helemaal fout. Er lopen mensen achter mij langs, die iets te drinken halen en ik stoor mij hieraan. Geheel uit het spel en ik kom er niet meer in. Plan maken dat is het credo nu, maar wat? Ik bekijk van alles en zie het niet. Zoek afleiding! Ga naar het toilet! Loop door de zaal. 14 x 8 = 112 mensen aan het schaken. Genoeg gezien en ik zit weer achter mijn bord. Doe een zet en biedt de tegenstander nu wel iets te drinken aan. Dat heeft geholpen. Ik zie iets en doe een goede zet, volgens mij. Zal ik het nu ook maar meteen melden; ik heb een hekel aan de paarden van de tegenstander en als het enigszins kan, mep ik ze eraf ten koste van mijn loper. Een ros van hem is al naar de slager. Er komt een toren in mijn vizier die ik kan slaan. Kan dit? Ja, geen verdediging en geen aanslag op iets anders. Attaque en de trotse toren wordt door mij ingepalmd. Robin denk na en geeft een paardvork; Schaak en gardé! Daar gaat mijn dame, totaal niet gezien, zijn torenoffer. Ik heb nog wat last van stuiptrekkingen en na een paar zetten…. volledig mat! Robin heeft goed gespeeld en ik was vandaag een prutser, die niet eens tegenstand kon bieden.

Moraal van dit verhaal:

Nu wordt er begrepen dat een paard niet zo’n domme koe is, al hoor je nu steeds dat er paardenvlees in het rundvlees zit. Van mij mogen ze de paarden op het schaakbord ook slachten!

Clemens van Goch van Gardé. (Goch met een C)

  HMC Calder 7    1499 - Garde 3      1293 4˝ - 3˝

1. Mike Kroon     1668 - Maarten Aders   1514 1 - 0 
2. Peter Zijderveld  1384 - Ton Rijnbeek   1464 1 - 0 
3. Sjoerd van Roon  1444 - Eric Hoefsmit   1309 1 - 0 
4. Pieter Verhagen     - Pierre Beeren   1614 ˝ - ˝ 
5. Robin de Rooij     - Clemens van Goch 1229 1 - 0 
6. Dominique Kroon     - Ingrid Daamen   1010 0 - 1 
7. Olaf Zijderveld     - Péter Daamen   1052 0 - 1 
8. Koen Langerak      - Jack Winters   1153 0 - 1 

Kijk hier voor verslagen van het vorig seizoen.