Succes bij het
HMC Jeugdtoernooi 2018

Afgelopen maandag 21 mei stond het laatste Brabant Grand Prix toernooi op het programma. Traditioneel staat op tweede pinksterdag het HMC jeugdtoernooi op het programma. We zijn dit jaar goed vertegenwoordigd op de diverse toernooien. zo ook dit keer. Maarliefst zeven clubgenoten reisden af richting Den Bosch om onze eer te verdedigen. Dit waren Amber Tromm, Gwen Kursten, Jelte Steer, Merlijn Kursten, Dirk Ogier, Fobbe Steer en Jasper van Buul.

Een paar dagen voor aanvang hadden we een mail ontvangen van de organisatie met daarin alle benodigde info. Ook stond daarin vermeld dat er maar beperkt ruimte was voor ouders en begeleiders om te zitten. Dat betekende dus op tijd vertrekken zodat we een goede plek konden bemachtigen om deze dag door te brengen.
Gwen, Merlijn en Jasper gingen rechtstreeks. De rest zou zich verzamelen bij de Smeltkroes waar we uiterlijk om 8.45 zouden vertrekken. Rond half negen werd ik thuis opgehaald door de familie Tromm. Eenmaal aangekomen bij de Smeltkroes bleek dat ook Dirk, Jelte en Fobbe er zo waren. Enige zorgen waren er echter wel. Peter te Laat... ehhh... Thijssen zou rijden vandaag. Nou staat hij niet echt bekend als een man van de klok. Bovendien was hij de vrijdag daarvoor maarlieft 20 minuten te laat op de club. Hij had mij echter beloofd dat hij 8.30 zou aanhouden. Dan moest het op tijd komen lukken. Het woder geschiedde: Hij was zelfs te vroeg! De eerste doelstelling van de dag was gehaald.

Eenmaal in Den Bosch aangekomen bleek de moeder van Amber goed voorwerk te hebben gedaan. De organisatie had gewaarschuwd dat je in de buurt van de speellocatie alleen betaald kon parkeren. Amber's moeder had de enige straat in de buurt gevonden waar je toch gratis kon staan. Toen we aankwamen bij de speelzaal bleken we de eersten te zijn. Die goede plek werd dus zo gevonden. Ook werd er meegeholpen bij het opzetten van de stukken. Nadat ook de vader van Gwen en Merlijn en Peter te Laat de auto op een gratis plekje gezet hadden werd er verzameld bij de Gardé tafel. Het toernooi kon beginnen...

Voordat het echter zover was had Amber besloten dat er ingeschaakt moest worden. Vaak heeft Amber in het begin moeite om op gang te komen. Daar wilde ze natuurlijk graag iets aan doen dus ging ze samen met Gwen inschaken. Goed voorbeeld doet volgen dus even later hadden de meeste Gardéërs de weg naar het schaakbord gevonden.
Er stond vandaag ook best veel op het spel. Jasper leidd het klassement om de Brabant Grand Prix. zijn naaste concurrent was er vandaag echter niet. Dat betekende dat hij niet meer ingehaald kon worden. Toch wilde hij goed presteren. Hij wilde graag de Brabanmt Grand Prix in stijl afsluiten dus deed hij ook vandaag een gooi naar de eerste plaats.
Merlijn Kursten was door zijn opkomst dit seizoen ook al verzekerd van een plaats bij de eerste vijf. Het zou alleen fijn zijn als hij wat meer partijen zou winnen. Doel voor hem was dan ook om minimaal één keer te winnen vandaag.
Amber Tromm stond voor de grootste uitdaging. Na vier ronde stond Amber op de vierde plaats. Hier had ze het hele seizoen hard voor gestreden. De concurrentie was deze dag echter zeer groot. Bij aanvang van het toernooi wist Amber al dat ze de vierde plaats moest afstaan. De vraag was of ze de vijfde plaats in het eindklassement kon veroveren. Ze moest doorvoor een half puntje meer scoren dan Pim Jilesen. Het zou vandaag spannend blijven tot en met de laatste ronde...

Toen iedereen aanwezig was en de zaal waarin we zaten letterlijk volgepakt was werd het tijd om te beginnen. Het openingswoord was gelukkig kort en de instructies duidelijk. Er kon dus snel gestart worden met de eerste ronde.
In deze eerste ronde moest Jasper direct tegen Johan Starmans. Naar alle waarschijnlijkheid zouden zij gaan uitmaken wie het toernooi ging winnen. Een goed resultaat was dus belangrijk. Gelukkig had jasper maar vier uurtjes geslapen. Dat is dit seizoen de beste voorbereiding gebleken. Hoe vermoeider Jasper eruit zag hoe beter het ging. Helemaal zeker waren we echter niet van onze zaak want Jasper zag er nog behoorlijk fris uit. Uiteindelijk werd de partij remise. het zou dus waarschijnlijk de hele dag spannend blijven wie er zou gaan winnen. Fobbe en Dirk speelde ook in de AB categorie. Fobbe verloor terwijl Dirk de eerste ronde vrij was.

In de C-categorie verloren Jelte en Merlijn hun eerste partij. In de E-categorie bleek de strategie van Amber te werken. Ze won overtuigend haar eerste partij. Gwen verloor haar eerste partij maar het was duidelijk dat ook zij punten ging binnensprokkelen vandaag.

Tussen de ronden door werd de Gardé tafel weer opgezocht. Daar werd gezellig met elkaar gekletst en er werden spelletjes gespeeld op de diverse smartphones. Vooral airhockey was populair want dat kun je met z'n tweeën spelen. Amber bleek hier heel goed in te zijn. Vooral de truc met het omdraaien van de telefoon werkte goed. Nadat pa en ma waren verslagen heb ik het ook nog een keertje geprobeerd. Ik was natuurlijk kansloos... Het schaken ging mij daarentegen een stuk beter af: Amber had me uitgedaagd maar leek toch minder te komen staan. Toen er ineens op onverklaarbare wijze stukken van mij verdwenen bleek ik ook nu kansloos...
Ook Peter was de hele tijd in de weer met zijn telefoon. Waarmee precies is ons echter niet duidelijk geworden. Hij was echter wel veel stiller dan normaal...
Inmiddels had Merlijn medelijden met mij gekregen. Nadat ik ook van hem verloor met airhockey heeft hij mij ook een keerjte laten winnen.

Inmiddels werd er ook nog een toernooi gespeeld. Voor Jasper verliep de rest van het toernooi zoals gehaaopt. Alle ander partijen werden gewonnen. Datzelfde gold ook voor Johan Starmans. Een barrage moest hier dus gaan bepalen wie het toernooi ging winnen. Nu ging het echter mis. Jasper verloor de barrage waardoor hij genoegen moest nemen met een tweede plaats. Dat mocht de pret echter niet drukken want de belangrijkste prijs was voor hem. Jasper heeft de Brabant Grand Prix van dit jaar gewonnen. een resultaat waar hij vooraf zeker geen rekening mee had gehouden. Gefeliciteerd Jasper!
Fobbe en Dirk moesten hun meerdere erkennen in de andere tegenstanders. Een onderling treffen zou de volgorde op de ranglijst bepalen. In een partij waarin beide naar eigen zeggen behoorlijk wat fouten maakten bleek Dirk net iets meer opgelet te hebben. Hierdoor hield hij meer materiaal over en kon hij Fobbe matzetten.

In de C-categorie speelde Jelte inmiddels een prima toernooi. Ondanks de sterke tegenstand wist Jelte naast een bye nog twee partijen te winnen. Hierdoor kwam zijn score uit op drie punten. Merlijn had het toch te moeilijk vandaag. Naast de bye wist hij niets meer te scoren waardoor hij laatste werd. Gelukkig voor hem kostte hem dat geen plaats bij de eerste vijf van de Brabant Grans Prix. Hij werd uiteindelijk zelfs vierde. Proficiat Merlijn!

In de E-categorie was het voor Amber de gehele dag spannend. In de tweede ronde moest Amber tegen Elof Henckens, de latere toernooiwinnaar. Elof bleek deze dag te sterk voor Amber. Na twee ronden had Amber 1 uit 2. Ook Pim had een partij gewonnen. Na twee ronden was de stand dus gelijk.
In de derde ronde werd er weer gewonnen. Pim verloor dus dat was gunstig voor Amber.

Amber was natuurlijk altijd zeer nieuwsgierig naar de nieuwe standen. Zodra er een lijst opgehangen werd zette ze dan ook een sprint in om die te kunnen bekijken. Tijd om even te komen melden hoe ze ervoor stond had ze niet. De nieuwe indeling was immers bekend dus ging ze weer klaarzitten achter het juiste bord. Het maakte niet uit dat het soms nog wel tien minuten duurde voordat de partij kon beginnen...

In de vierde en vijfde ronde werd er verloren. Amber wilde in beide partijen te snel op mat spelen waardoor ze vroeg materiaal verloor. Pim won intussen één partij waardoor beiden weer helemaal gelijk stonden. Amber moest de laatste twee ronden dus een halfje meer scoren om vijfde te kunnen worden in de stand van de Brabant Grand Prix. Dat zou nog moeilijk gaan worden want in de zesde ronde moest ze tegen Bas Ebregt. Bas is één van de sterkste spelers in de E-categorie dit seizoen en dat was in de partij ook terug te zien. Hij verdedigde goed tegen de mataanvallen van Amber. Amber op haar beurt steeg boven zichzelf uit. Ze bleef geconcentreerd spelen. Elke aanval die Bas afsloeg leverde wel materiaal op. Het kon dan ook niet lang duren voordat ze mat kon zetten. Vol overtuiging zette ze de laatste aanval in. Er was geen verdediging meer dus werd het eindelijk mat. Pim verloor dus een remise in de laatste ronde was genoeg om de vijfde plaats velig te stellen.

Inmiddels speelde Gwen ook een prima toernooi. Ze had na zes ronde al 2,5 punten gescoord. Dat was maar een halfje minder dan Amber. Toen de indeling van de laatste ronde opgehangen werd sprintte beide dames zo snel mogelijk naar de speelzaal om te kijken tegen we ze de laatste ronde moesten. De moeder van Amber vroeg zich af of de meisjes misschien tegen elkaar moesten want ze kwamen allebei niet terug. Toch maar even gaan kijken dan. En jawel hoor: Gwen en Amber zaten tegen over elkaar klaar voor de start van de laatste ronde. Verder had nog niemand zijn plaats opgezocht dus het zou nog wel even duren voordat ze konden starten. Gwen had inmiddels wel aangegeven dat ze wilde winnen van Amber. Amber was dus gewaarschuwd: ze zou niets cadeau krijgen de laatste ronde.
Toen er uiteindelijk gestart kon worden begon Amber direct met het aantasten van de koningsstelling van Gwen. Dat deed ze zo voortvarend dat Gwen er geen antwoord op had. Voordat Gwen het wist stond ze mat. Hiermee werd voor Amber het doel van de dag behaald. De vijfde plaats in de eindstand van de Brabant Grand Prix en daarmee een mooie beker werd veilig gesteld. Hiermee werd een mooi seizoen toernooischaken waarin al vele mooie prijzen werden gewonnen door Amber in stijl afgesloten. Amber mag met recht trots zijn op alle resultaten die ze dit jaar heeft behaald. Zeker als je bedenkt dat ze nog geen twee jaar schaakt. Gefeliciteerd Amber!

Tijdens de prijsuitreiking zagen we dus alleen maar blije gezichten. De prijzen van de Brabant Grand Prix werden door de voorzitter van de NBSB uitgereikt. Best bijzonder dus. Na de prijsuitreiking werden de traditionele groepsfoto's gemaakt. Hiermee werd een leuke en succesvolle dag afgesloten.

Aan het begin van het seizoen had ik nooit kunnen voorspellen dat we zo succesvol zouden zijn. Het is immers al jarfen geleden dat we met zoveel jeugd naar toernooien zijn gegaan. Ik kan alleen maar hopen dat het volgend seizoen nog meer clubgenoten hun weg naar de toernooien vinden.

Coen Winters

Hieronder kun je de foto's en eindstanden van deze dag nog eens rustig bekijken. Wil je de eindstand van de Brabant Grand Prix zien dan kun je hier kijken.
Ranglijsten HMC Jeugdtoernooi 2018

Rangschikking na Ronde 5 AB groep

Pos Naam			Score Prt W R V
 1 Johan Starmans		 5,5  4 3 1 0 **
 2 Jasper van Buul		 5,5  4 3 1 0 **
 3 Lars Nobbe			 4,0  4 2 0 2
 4 Dirk Ogier			 3,0  4 1 0 3
 5 Fobbe Steer			 2,0  4 0 0 4

** = Rangschikking is bepaald na barrage partijen

Rangschikking na Ronde 7 C groep

Pos Naam			Score Prt W R V
 1 Eric Starmans		 5,5  7 5 1 1
 2 Luna Morote			 5,5  6 4 1 1
 3 Marieke van Essen		 5,0  7 5 0 2
 4 Valentijn van Warmerdam	 5,0  7 4 2 1
 5 Timo Verhoef		 4,0  6 3 0 3
 6 Tim Pijnenburg		 4,0  6 3 0 3
 7 Elysia Feng			 4,0  6 3 0 3
 8 Roderick Bötticher		 3,0  7 3 0 4
 9 Jelte Steer			 3,0  6 2 0 4
 10 Dion Niessen		 2,0  6 1 0 5
 11 Merlijn Kursten		 1,0  6 0 0 6

Rangschikking na Ronde 7 D groep

Pos Naam			Score Prt W R V
 1 Mare Morote			 5,5  7 5 1 1
 2 Fedor Sazonov		 5,5  7 5 1 1
 3 Thijmen van Elst		 5,0  7 5 0 2
 4 Rutger Verhoeff		 4,5  7 4 1 2
 5 Gachatur Kazarjan		 4,0  7 4 0 3
 6 Tommy van Doorn		 4,0  7 4 0 3
 7 Peter Nitrauw		 3,5  7 3 1 3
 8 Timo Huijben		 3,0  7 2 2 3
 9 Donald Bötticher		 3,0  7 3 0 4
 10 Lander Van Coppenolle	 3,0  7 3 0 4
 11 Lizzy van Anrooij		 2,0  7 2 0 5
 12 Nirupa Ganeshram		 2,0  7 2 0 5
 13 Yaro Kraneveld		 2,0  7 2 0 5
 14 Noah van der Heijden	 2,0  7 2 0 5

Rangschikking na Ronde 7 E Groep

Pos Naam			Score Prt W R V
 1 Elof Henckens		 6,0  7 6 0 1
 2 Louis Liu			 6,0  7 6 0 1
 3 Dion Winterbert		 5,0  7 5 0 2
 4 Fred Hongxi Song		 5,0  7 5 0 2
 5 Luca Kraneveld		 4,0  7 4 0 3
 6 Kevin Gang			 4,0  7 4 0 3
 7 Jonas Pulskens		 4,0  7 4 0 3
 8 Jibbe Allaart		 4,0  7 3 2 2
 9 Amber Tromm			 4,0  7 4 0 3
 10 Joppe Allaart		 3,5  7 3 1 3
 11 Bas Ebregt			 3,5  7 3 1 3
 12 Boaz Bronkhorst		 3,0  7 3 0 4
 13 Pim Jilesen			 3,0  7 3 0 4
 14 Lashe Brekelmans		 3,0  7 3 0 4
 15 Gerony Story		 3,0  7 3 0 4
 16 Yara Allaart		 2,5  7 2 1 4
 17 Gwen Kursten		 2,5  7 2 1 4
 18 Boyd Leenen			 2,0  7 2 0 5
 19 Mily Hongye Song		 2,0  7 2 0 5
 20 Daniel Nesvadba		 0,0  7 0 0 7