Verslag Ronde 6 Kempencup Seizoen 2017/2018
Jelte Steer derde bij de Kempencup


Algemeen - Standen - Foto's ronde 1 - Foto's ronde 2 - Foto's ronde 3 - Foto's ronde 4 - Foto's ronde 5 - Foto's ronde 6


Het is zondagmiddag 8 april en het is buiten lekker warm. Toch is er een groep kinderen die binnen aan het schaken is want het is vandaag ook de laatste ronde van de Kempencup. De prijzen worden vandaag dus verdeeld en daar wil iedereen graag bij zijn!

Zo graag zelfs dat iedereen ruim op tijd aanwezig is. Het is tevens ook de best bezocht Kempencup van dit seizoen. Bijna alle deelnemers zijn aanwezig en de sfeer is direct goed. Iedereen kent elkaar en er wordt direct ingeschaakt, bijgekletst of met elkaar gespeeld. Ook loopt er een verdwaalde Smurf rond die het Kempenkamp nogmaals onder de aandacht brengt. Alles wijst er dus op dat het weer een prima middagje schaken wordt.

We werden niet teleurgesteld. Het werd een spannende ronde waarbij fel om de ereplaatsen gestreden werd. De sfeer werd echte niet vergeten. Het was gezellig maar tevens rustig genoeg zodat iedereen geconcentreerd kon spelen.

Zo'n laatste ronde met prijsuitreiking is altijd speciaal. We mochten dan ook veel toeschouwers verwelkomen. Veel familieleden kwamen de Kempencuppers aanmoedigen. Papa en mama, opa en oma, broers en zussen: ze waren allemaal aanwezig. Het was daarom des te mooier dat de jeugd zo rustig kon schaken. Ondanks alle aanwezigen werd de rust goed bewaard. Zeker ook een compliment voor de toeschouwers dus, ook al vond Amber dat Peter af en toe teveel lawaai maakte...

Aan het einde van de middag kon de balans opgemaakt worden van een jaar intensief met -en tegen- elkaar strijden. Soms met geluk, soms met pech maar de onderlinge strijd verliep altijd sportief. Net als vorige jaren hebben onze clubgenoten wederom mooie resultaten behaald.

Net als vorig jaar speelde Jelte Steer een goed toernooi. Het zou hem echte net niet lukken om net als vorig jaar de Kempencup op zijn naam te schrijven. Misschien kwam het omdat hij niet elke keer mee kon doen, misschien kreeg hij een 'Steertje' teveel op het bord of lag het toch aan die nederlaag vandaag tegen Amber. Het was plotseling mat. Vol verbazing staarde Jelte naar het bord. Amber niet. Zij had allang gezien dat het mat was!
Wat de reden ook was, Jelte kwam 8 punten (op ruim 900 punten) tekort om eerste te worden. De derde plaats algemeen is natuurlijk ook een erg goed resultaat dus Jelte proficiat!

En Amber... Ja toen was daar Amber. Ze schaakt nog geen twee jaar maar heeft in deze korte tijd al wel laten zien dat ze goed kan schaken! De resultaten beginnen nu dan ook te komen. Zo zijn daar de goede resultaten bij de Brabant Grand Prix toernooien en wist ze bij het Meisjestoernooi zelfs een derde plaats te veroveren. Het kon dan ook niet anders dan dat het bij de Kempencup ook heel erg goed zou gaan.
Zelf was ze daar echter niet zo zeker van. Er werd regelmatig gevraagd wat de stand was en of ik wist hoe hoog ze zou eindigen. Dat kon ik natuurlijk nog niet zeggen voordat de eindstand werd opgemaakt dus had Amber zelf al een beetje bedacht waar ze zou komen te staan op de ranglijst. Ze hoopte dat ze vijfde algemeen bleef staan maar verwachtte wel dat dat niet zou lukken en ze een paar plaatsjes zou zakken. Dat ze eerste bleef in haar leeftijd geloofde ze wel. De afstand naar de nummer twee was te groot. Ze kreeg gelijk want ze moest haar vijfde plek inruilen. Wat ze echter niet had verwacht was dat ze daar de vierde plaats voor in de plaats kreeg! Heel erg goed gedaan Amber. Ik weet zeker dat je je het volgend seizoen gaat mengen in de strijd om de ereplaatsen algemeen. Voor nu mag je trots zijn met je algemene klassering en de eerste plaats in je leeftijdscategorie!

In dezelfde leeftijdscategorie (10-jarige) werden ook de tweede en derde plaats opgeŽist door clubgenoten. Jelte Kessels wist hier beslag te leggen op de tweede plaats. Gwen Kursten werd netjes derde.

Een ander bekend gezicht is Merlijn. Op de meeste toernooien maakt hij zich niet zo druk over het resultaat. Hoe anders is dat bij de Kempencup. Al vanaf het begin van het seizoen is hij in de weer met de standen. Ook is hij erg gemotiveerd tijdens zijn partijen en is hij uiterst geconcentreerd. Ook hij wist daardoor een mooie plaats te veroveren. Vlak achter Amber want het verschil was maar 0,4 punt (op 834 punten...). Hierdoor was Merlijn natuurlijk oook verzekerd van een eerste plaats in zijn leeftijdscategorie (12-jarige). Goed gedaan Merlijn!

Ook Roos Claassen zien we vaak terug op toernooien. Zo ook op de Kempencup. Daar speelt ze regelmatig goede partijen. Roos werd eerste in haar leeftijdscategrie. Bovendien zien we haar ook terug op de bovenste helft van de standenlijst. Ook Roos wordt de laatste tijd steeds sterker. Het ontbreekt haar vaak alleen nog aan wat zelfvertrouwen. Roos speelt al veel beter dan dat ze zelf gelooft.

Ook bij de 9 jarige werden de eerste plaatsen verdeeld onder GardťŽrs. Jonne Fusers Heeft een prima toernooi gespeeld en wist daardoor beslag te leggen op de eerste plaats, terwijl Deon Kuypers tweede werd.

Roel Hompees werd eerste bij de 8 jarige. Roel is altijd erg enthousiast en heeft alrtijd een mening over partijen. Ook al zijn het niet zijn eigen partijen...
Roel ziet veel tijdens een partij en hij is dan ook in zeer korte tijd een stuk sterker geworden. De eerste plaats in zijn categorie is dan ook dik verdiend!

Xavi Suijkerbuijk en Davy Kuypers wisten op hun beurt ook de eerste plaats in hun leeftijdscategorie te veroveren. Op de standenlijst algemeen staan ze nog niet zo hoog maar dat is logisch als je niet alle keren mee kan doen.

En dan is daar nog de allerjongste. Lorijn Fusers heeft lang moeten wachten voordat ze mee kon doen. Halverwege het seizoen was het eindelijk zover en sinsdien is Lorijn er elke keer bij. Ze gaat binnenkort zelfs mee naar Blerick. Niet om Jonne aan te moedigen maar om zelf mee te doen! Bij de Kempencup speelt ze ook met veel plezier mee. Lorijn is altijd vrolijk en dat is enorm aanstekelijk. Regelmatig verzamelt ze een hele groep kinderen om zich heen en zorgt ze voor gezelligheid. Partijen verliezen vind Lorijn niet erg tenzij de partij heel snel is afgelopen want dan heb je eigenlijk niet echt kunnen spelen.
Vol trots mocht zij tijdens de prijsuitreiking als eerste naar voren komen. De eerste plaats bij de vijfjarige was voor haar. Gefeliciteerd Lorijn!

Ook Teun Claassen en Jannes kuypers behaalden ereplaatsen in hun leeftijdscategorie. Floris Bruls en Olivier Hut vielen net buiten de prijzen waardoor zij een deelname medaille kregen.

Als je dit zo leest dan snap je dat iedereen tijdens de prijsuitreiking trots naar voren kwam om de behaalde prijs in ontvangst te nemen. Met deze prijzen waren we er echter nog niet. Aan het einde van de prijsuitreiking mochten alle GardťŽrs nog een keer naar voren komen. We hadden immers ook het clubklassement gewonnen. De jongste van allemaal kreeg de beker uitgereikt. Zo kon het gebeuren dat de kleinste van allemaal met een enorme glimlach rondliep met twee bekers in haar handen...

Tot slot wil ik alle deelnemers nogmaals feliciteren met de behaalde prijzen en wens ik iedereen weer veel succes het volgende seizoen.

Coen Winters

Kijk hier om alle standen en foto's te kunnen zien.