Nederlandse Meisjes Kampioenschappen t/m 12 jaar Seizoen 2012/2013
Bi-rong Wang speelt sterk eerste NK

Afgelopen Hemelvaartsdag startte het Nederlands Meisjes Kampioenschap t/m 12 jaar. Gedurende 3 dagen streden de sterkste meisjes van Nederland in Rijswijk om Nederlands Kampioene te worden.

Op het Brabantse meisjeskampioenschap, dat afgelopen december gehouden werd, behaalde Bi-rong Wang de tweede plaats. Door deze prestatie plaatste Bi-rong zich voor haar eerste NK.

Het is toch wel speciaal om naar een NK te mogen. Een beetje begeleiding is dan best wel fijn. Daarom had ik aangeboden om alle drie dagen mee te gaan (bovendien vond ik het zelf ook wel heel erg leuk om erbij te zijn).

Dat het niveau op een NK best wel hoog is merkte Bi-rong al in de eerste ronde. Ze moest al direct tegen Iris Schellemans, die als eerste geplaatst was. Dat was ook wel weer heel bijzonder want het betekende dat ze op het eerste bord zat en daar werd het toernooi officieel op geopend. Bi-rong speelde direct al een goede partij, maar het krachtsverschil met Iris was te groot. De eerste partij ging dus verloren.

In de tweede ronde trof ze Jolijn Bruijnen. Deze partij bewijst dat je op een NK ook wel eens geluk moet hebben. Bi-rong speelde niet haar beste spel en kwam uiteindelijk een dame achter te staan. In een knotsgek eindspel werd haar tegenstandster echter op het verkeerde been gezet. Een simpel mat achter de paaltjes werd over het hoofd gezien en Bi-rong mocht haar eerste punt noteren.

De derde ronde speelde Bi-rong tegen Joëlle Vuong wellicht haar mooiste partij. Ik heb haar op vrijwel geen fout kunnen betrappen. Haar tegenstandster werd knap onder druk gezet en toen Joëlle voor een verkeerde afwikkeling koos werd zonder twijfeling voor de winnende voortzetting gekozen. Een zeer knappe overwinning!

Hierdoor was het resultaat de eerste dag 2 uit 3. Een zeer goede start dus.

Op de tweede dag was de eerste tegenstandster Dianne Guis. In een scherp middenspel drong een paard binnen in de stelling van Bi-rong. Dit paard won direct een kwaliteit, hetgeen op zich jammer is, maar bovendien gebeurde dit op een wel heel vreemde manier. Bi-rong rokeerde namelijk kort terwijl dit niet mocht omdat het paard van Dianne veld f8 aanviel. In plaats dat beide meisjes het opmerkte werd de toren geslagen. Hierna viel de stelling van Bi-rong uit elkaar. Een verlies was het gevolg.

De tweede partij deze dag werd gespeeld tegen Catharina Hulleman. Zeer goed spel leverde Bi-rong een pionnen doorbraak op waardoor een dame gehaald kon worden. Bi-rong besloot het spannend te houden. De dames werden niet geruild, waardoor de stelling (ondanks de dame voorsprong) nog niet helemaal uit was. Dit leek direct afgestraft te worden, maar toen haar tegenstandster met het verkeerde stuk schaak gaf, moest Bi-rong daarna met een pion mat geven. Dit was verplicht omdat de pion het enige stuk was dat schaak kon opheffen…

Zie de stelling hieronder:


1. g4+ - Dxg4+ 2. xg4#

Tijdens de pauze werd deze partij met de toernooi mentor geanaliseerd. Altijd leerzaam, dus daar maakte Bi-rong dankbaar gebruik van.

Hierna was het tijd voor de groepsfoto. Iedereen moest naar buiten voor de start van ronde 6, waar diverse foto’s gemaakt werden waarvan er één in het toernooiboek kwam.

In de zesde ronde was Lorena Kalkman, de latere nummer 1, haar tegenstandster. Ook nu speelde Bi-rong een heel goede partij, maar haar tegenstandster was te sterk voor haar. Een paar pionnen werden verloren, waarna verlies niet meer te voorkomen was.

Na twee dagen was de score dus 3 uit 6. Bi-rong hoopte vooraf dat ze drie punten kon halen. Dat was dus na twee dagen al gelukt!

De eerste partij op de derde dag verliep erg goed. Tegen Aliya Scholten werd naar een beter eindspel afgewikkeld. Jammer genoeg heeft Bi-rong nog niet zoveel ervaring in het eindspel, waardoor het voordeel verloren ging en Aliya uiteindelijk toch nog wist te winnen.

Tegen Julie-Ann Hermans leek het in de tweede partij van de dag mis te gaan. In de opening werd een pion weggegeven. Bi-rong kwam echter sterk terug en in het middenspel werd de achterstand al snel omgebogen naar een riante voorsprong die niet meer uit handen gegeven werd. Wederom zeer goed gespeeld!

In de laatste ronde hadden Bi-rong en Alisha Warnaar beide geen zin in verlies. De vrede werd dan ook snel getekend. Dit betekende dat Bi-rong uiteindelijk 4½ uit 9 scoorde. Een zeer goede prestatie op een NK.

Na de prijsuitreiking kreeg iedereen nog een toernooiboek met daarin de mooiste partijen. Ook kreeg iedereen een standaard met daarop een voor iedereen bijzondere persoonlijke stelling. Op het standaardje van Bi-rong staat de bovengenoemde stelling uit de vijfde partij.

Bi-rong vertelde me achteraf dat ze het af en toe wel erg spannend vond en dat ze soms best zenuwachtig was, maar dat ze het vooral leuk had gevonden. Bovendien was ze tevreden met het resultaat. Dat is natuurlijk ook helemaal terecht. Bi-rong heeft een geweldig eerste NK gespeeld en ze mag trots zijn op het behaalde resultaat.

Coen Winters

Download hier het toernooiboek.

Hieronder kun je alle resultaten nog eens nalezen.

Uitslagen en standen - Deelnemers - Alle partijen (algemeen en meisjes) - Toernooisite