Persoonlijke Brabantse Kampioenschappen voor de jeugd
Jasper van Buul knap gedeeld derde

In de kerstvakantie werden weer de jaarlijkse Brabantse Kampioenschappen voor de jeugd georganiseerd. Ook dit jaar deden er Gardéers mee aan deze kampioenschappen. Jasper van Buul speelde in de A-Categorie terwijl Bi-rong Wang meedeed in de C-Categorie. Na het succes van Bi-rong tijdens de meisjes kampioenschappen was het nu de beurt aan Jasper om ons positief te verrassen.

Voor Jasper zouden dit zware kampioenschappen worden. Hij had één van de lagere ratings dus vooraf leek een hoge klassering niet mogelijk. Hij zou echter het tegendeel bewijzen...

Jasper speelde al vanaf het begin een goed toernooi, maar het scoren wilde nog niet zo lukken. Na 4 ronden had hij een score van 1½ uit 4, waarbij een bye uit ronde 3 is meegeteld. Daarna vond Jasper het echter genoeg. De volgende twee partijen werden gewonnen waarmee een 50% score al veilig gesteld werd.

De indeling voor de laatste ronde beloofde niet veel goeds. De tegenstander bleek Alik Tikranian te zijn. Alik was op dat moment niet alleen de nummer één, maar hij was ook torenhoog favoriet voor de eindzege. Alik had nog maar een halfje afgestaan en was met een rating van 2173 op papier verreweg de sterkste tegenstander.

Jasper liet zich tijdens de partij echter niet zomaar wegdrukken. Een interessant middenspel ontstond met kansen over en weer. Alik had echter nog niet gerocheerd en na een verkeerde verdediging tegen schaak en een over het hoofd geziene penning verschalkte Jasper een toren. Alik hield een totaal verloren stelling over en gaf daarom direct op. Een voor vriend en vijand verrassende uitslag van deze partij was een feit!

Door deze uitslag eindigde Jasper op een knappe gedeelde derde plaats. Op basis van Weerstandspunten werd hij uiteindelijk vijfde. Een zeer knappe prestatie waar Jasper vooraf waarschijnlijk geen rekening heeft gehouden!

Bi-rong speelde ook een goed toernooi. Zij behaalde uiteindelijk een achtste plaats met een score van 3 uit 7.

Op de website van de NBSB kun je alle informatie vinden over deze kampioenschappen.