Ervaring opdoen bij de
Brabantse D-Jeugd Kampioenschappen 2017-2018

Velen van jullie zijn de afgelopen kerstvakantie begonnen met schaken. Er waren diverse Gardéërs aanwezig bij het Kersttoernooi. Amber Tromm en Gwen Kursten vonden het ook leuk en leerzaam om de vakantie af te sluiten met een toernooi. Dit was echter niet zomaar een toernooi maar het waren de Brabantse Kampioenschappen voor de D-Jeugd.

Voordat het echter zover was werd er besloten een middagje te gaan oefenen. Op zaterdag 30 december werd bij Amber thuis kennis gemaakt met het lange speeltempo, de klok en het noteren. Best wel veel om allemaal in een keer aan te wennen. Het doel deze middag was dan ook vooral dat de dames niet verrast werden door al deze dingen tijdens de PK. Amber en Gwen begrepen allebei wel dat de tegenstand sterk zou zijn. Deze eerste ontmoeteng met een PK werd dan ook vooral als een leerervaring gezien. Heel knap van beide dames!

Een weekje later, op vrijdag 5 januari, was het zover. Gwen werd door haar vader naar Veldhoven gebracht. Amber ging met Peter en mij mee. Als Peter op tijd zou komen dan zouden we mooi op tijd in Veldhoven zijn. We waren echter veel te vroeg want Peter had bedacht om deze keer eens te vroeg te zijn. Amber en ik waren stom verbaasd...

Eenmaal binnengekomen werd een leuk plekje gezocht en er werd alvast wat ingeschaakt. Ondertussen kwam Tommy Grooten binnenlopen samen met zijn vader. Peter was helemaal onder de indruk want die vader is grootmeester...

Nadat gecontroleerd was of alle kinderen aanwezig waren kon er gestart worden met de eerste partij. Het was al snel duidelijk dat het niet makkelijk zou worden maar de training van afgelopen week hielp wel: er werd rustig gespeeld en de partij werd netjes genoteerd. Dat de partijen verloren gingen was dan ook niet erg. Ze konden nagespeeld worden en daar leer je weer van. Amber vond die draadjes bij het bord echter wel irritant. Toch maar even uitgelegd dat ze speelden op live borden en dat de partijen direct op internet na te spelen waren.

Rond de middag arriveerden de moeder en broer van Amber en ook de opa en oma van Amber kwamen even kijken. Het was dus inmiddels gezellig druk. Dat betekende echter niet dat de concentratie wegviel. Er moesten nog genoeg partijen gespeeld worden. Er werd dus tussen de ronden door veel geschaakt.

Peter was inmiddels nog steeds onder de indruk van de aanwezige grootmeester. Amber's moeder vroeg daarom bezorgd aan Peter of ze toch maar even een handtekening moest gaan vragen. Dat hoefde uiteindelijk toch niet...

Gedurende de dag werd het spel van Amber steeds beter. De laatste partij van de dag bracht haar hoogtepunt van het toernooi. Een goed gespeelde partij werd met een mooie mat aanval beloond en daarmee was de overwinning waarop zo vurig gehoopt werd een feit. Gwen zou tot de tweede dag moeten wachten voor haar overwinning...

Ondanks dat er de volgende dag nog een zware dag schaken op het programma stond besloten zowel Amber als Gwen om toch naar de clubavond te gaan. Daar werd weer geoefend op aanval en slaan, maar dan wel op een veilige manier. Er stonden fiches op het spel dus er werd serieus gespeeld. Amber wist de meeste fiches te verdienen. Maarliefst 11 fiches werden veerzameld. Gwen had er 7 bij elkaar geschaakt.

Diezelfde avond kreeg ik nog een Whatsapp bericht van Amber's moeder. Gwen stond op de standenlijst genoteerd als man. Daar moesten we de volgende dag dus iets aan doen.

Peter was deze dag verhinderd, Gwen's vader werd verruild voor haar moeder en naast de moeder van Amber was vandaag haar vader ook aanwezig. Bij aankomst vertelde Amber tegen Gwen: "jij bent volgens de lijst geen vent maar een meisje." Het duurde even voordat Gwen snapte wat Amber bedoelde. Toen ze het echter doorhad werd de sprint ingezet naar de organisatie. Toen die eenmaal was gevonden was Gwen's opmerking duidelijk: "Ik ben een vent! Geen meisje!" Toen de organisatie door had wat Gwen bedoelde werd de standenlijst gecorrigeerd.

Je kon merken dat het deze dag een stuk moeilijker was voor Amber om de concentratie vast te houden. De eerste partij werd snel verloren en ook in de tweede partij lukte het nog niet de gedachte erbij te houden, hoezeer Amber het ook probeerde. Tegenstandster deze partij was Gwen. Haar lukte het nu echter wel. Ze wist gebruik te maken van de fouten die Amber maakte en won de partij. Ook Gwen had haar eerste overwinning op een PK binnen en was hier natuurlijk heel blij mee. Aan de andere kant was de teleurstelling. Amber had natuurlijk ook graag gewonnen.

De laatste twee ronden kregen Amber en Gwen sterke tegenstanders. Een overwinning zat er dus waarschijnlijk niet meer in. Amber verraste in de laatste ronde echter iedereen door een heel sterke partij te spelen. Ze had zich na de eerste twee partijen die dag duidelijk herpakt! Al snel kwam ze gewonnen te staan. Rond de 35ste zet gebeurde er echter iets vreemds. Waarschijnlijk heeft haar tegenstandster per ongeluk een onreglementaire zet gedaan. Geen van beide merkte het op maar het resultaat was echter wel dat de stelling langzaam veranderde en uiteindelijk verloor Amber de partij. Dat was heel erg jammer want ze had duidelijk meer verdiend!

Hiermee werden twee intensieve dagen schaken afgerond. Amber en Gwen zijn een ervaring rijker die ze graag nog een keertje herhalen. We zien ze het volgend jaar dus waarschijnlijk weer terug bij deze kampioenschappen.

Coen Winters

De uitslagen van deze dag kun je hier nog eens terugkijken. Alle partijen gespeeld door Amber en Gwen kun je hier nog eens bekijken (opent in een nieuw tabblad).

Hieronder kun je de foto's van deze dag nog eens rustig bekijken.