Speed Challenge Opstapje 1

Mijn lesgroep, bestaande uit Jonne Fusers, Gwen Kursten, Cathelijne Hut en Merlijn Kursten, fantaseren wel eens over bijzondere prestaties die je zou kunnen halen. Soms denk je dat daar best een interessante uitdaging in zou kunnen zitten…

“Geen idee” was mijn reactie op de vraag wie het snelste de map Opstapje 1 zou kunnen maken. Mijn lesgroep vond dat we dat dan maar eens moesten uitvinden. Zo ontstond de Speed challenge Opstapje 1. De afgelopen twee clubavonden werd deze gehouden…

Eerst moesten echter de regels bedacht worden. Iedereen zou twee keer een half uur krijgen. Degene die het snelste klaar was zou winnen. Per opgave die je fout had kreeg je dertig seconden straftijd.

Op 5 november was de eerste ronde gepland. Voordat het echter zover was werd er door sommige thuis fanatiek geoefend. De Challenge werd dus door iedereen echt serieus genomen. Er stonden bij het begin dan ook drie gespannen en zenuwachtige kinderen voor mijn neus. Jonne was er deze dag niet. Hij was verhinderd. Om hem ook een eerlijke kan te geven mocht hij zijn eerste halfuur ergens de daarop volgende week inhalen.

Na de start werd het al snel duidelijk dat iedereen zeer geconcentreerd bezig was. Alle drie de uitdagers waren muisstil en werkten fanatiek aan de opgaven. Zo af en toe hoorde je een zucht want een half uur geconcentreerd werken in een map is best wel inspannend. Voor mij was het echter erg ontspannend. Zo rustig heb ik het als lesgever nog nooit gehad…

Na een halfuur hard werken werden de mappen ingeleverd. De tussenstand zou bekend gemaakt worden als Jonnen zijn half uur ingehaald had. Het was dus even wachten voor de rest voordat ze wisten hoe goed ze ervoor stonden.

De dinsdag daarop zou Jonne bij mij thuis zijn inhaalbeurt doen. Ik kreeg vooraf al een aantal WhatsApp berichtjes van Cathelijne. Ze was erg benieuwd naar de tussenstand. Jonne zou rond 19.30 aan de challenge beginnen. Ik beloofde dus ergens na 20.00 de tussenstand door te geven.

Ook Jonnen ging geconcentreerd en gemotiveerd van start. Ik kon zien dat hij ongeveer even snel ging als de rest. Duidelijk was dat iedereen dicht bij elkaar zou liggen. Na het halfuur begon en voordat ik de prestaties van Jonnen na had kunnen kijken had ik alweer een WhatsAppje van Cathelijne binnen. Ze was benieuwd naar de stand. Het was immers al 20.00…

Jonne was inderdaad fanatiek begonnen. Hij was echter wel vergeten pagina 1 te maken. Dat leverde hem wel 2½ strafminuut op…

Nadat ik alles nagekeken had was de tussenstand als volgt: 1. Cathelijne (29 blz. /8 fout), 2. Merlijn (28 blz. / 9 fout), 3. Jonne (24 blz. / 13 fout), 4. Gwen (21 blz. / 8 fout).

De vrijdag daarop stond het tweede en beslissende deel van de challenge op het programma. Nu waren alle vier de deelnemers aanwezig. Ook dezelfde spanning was er weer. Vooraf konden we echter niet voorzien hoe spannend het zou worden.

Allereerst de strijd om plaats één. Daar streden Cathelijne en Merlijn om. Cathelijne stond licht voor maar al snel werd duidelijk dat Merlijn deze dag sneller was. Ongeveer halverwege de challenge haalde hij Cathelijne in. Het leek erop dat hij met een behoorlijke voorsprong als eerst zou eindigen. Cathelijne dacht daar echter anders over. Een sterk tweede deel zorgde ervoor dat ze weer erg dicht bij Merlijn in de buurt kwam. Wat heet: het omslaan van de laatste pagina ding vrijwel gelijk! Werkelijk een paar seconden later hoorde ik klaar! Niet veel later klonk dit voor de tweede keer. Het was Cathelijne uiteindelijk gelukt om Merlijn in te halen. Ze was al eerste klaar en scoorde een totaaltijd van 51.51,38. Merlijn was 2,33 seconden later klaar. Het aantal fouten zou de beslissing brengen.

Gwen en Jonne hadden allebei het gehele uur nodig Toen de tijd verstreken was had Jonne de meeste bladzijden af maar het verschil was duidelijk kleiner geworden. Bovendien had Jonnen nog die pagina die hij vergeten was af te maken. De opgaven die Gwen echter minder gemaakt had werden als fouten geteld.

Nu kwam echter mijn Speed challenge. Ik had een halfuur om ongeveer 100 pagina’s (!) na te kijken. We zullen zeggen dat het lukte maar eigenlijk was ik pas 20.05 klaar. De uitslag was nu echter wel bekend!

Zoals gezegd zou het aantal fouten beslissen wie eerste werd. Uiteindelijk maakte Cathelijne 17 fouten terwijl Merlijn er net eentje minder maakte. Merlijn werd dus eerste. Gwen had na een uur werken 22 fouten gemaakt. Jonne had in datzelfde uur over hetzelfde aantal opgaven 23 fouten gemaakt. Hierdoor werd Gwen derde en Jonne vierde. Ik had echter nooit gedacht d=at de verschillen zo ontzettend klein zouden zijn.

Voor al dit harde werk had ik voor iedereen een prijsje geregeld. Een schaakstuk puzzel. Op volgorde van de eindstand mocht iedereen er eentje uitkiezen. Als een heer koos Merlijn voor de toren. Hierdoor kon Cathelijne de dame kiezen (die ze erg graag wilde winnen). Gwen koos voor het paard waardoor er voor Jonne een loper overbleef.

Wat vooral opviel was de gezonde competitie en het onderling enthousiasme waarmee iedereen elkaars prestatie beoordeelde. Iedereen was uiteindelijk ook erg blij met het behaalde resultaat. Behalve de Senioren dan. Zij konden pas een kwartier later starten met de clubavond…

Gezien het succes van deze challenge ben ik er zeker van dat er nog meer zullen volgen. Ik wacht dus met spanning af welke uitdagingen er weer bedacht worden…

Coen Winters