Succes bij het
Herfsttoernooi Tegelen 2018

Het is zondag 7 oktober 2018. Hoogste tijd voor het eerste toernooi van dit seizoen. Net als vorig jaar wordt dat gehouden in Tegelen. Ook dit jaar hadden Roos Claassen, Amber Tromm en Jonne Fusers zich aangemeld. Ze waren nu echter niet de enige die de eer van onze vereniging verdedigden deze dag. Ook Floris Bruls, Xavi Suijkerbuijk, Merlijn Kursten, Lorijn Fusers, Gwen Kursten En Roel Hompes waren van de partij. Maarliefst 9 clubgenoten dus!

Ik reed met de familie Tromm mee. Nadat we ookj Roos opgehaald hadden konden we afreizen richting Tegelen. We kwamen rond half negen aan in Tegelen en waren nog net op tijd om te zien hoe het biljart in een gat in de vloer verdween. Dat leverde wel wat discussie op tussen Roos en Amber want past zo'n ding nou eigenlijk wel in zo'n gat? Het antwoord volgde echter snel. De vloer ging netjes dicht en wij konden wat tafels bij elkaar zetten zodat iedereen straks een plaats had. Lang hoefde we echter niet op de rest te wachten. Ruim voor negen uur was iedereen aanwezig. Daar kunnen sommige senioren nog wat van leren...

Omdat er nog tijd genoeg was voor de start van de eerste ronden besloten vele kinderen om alvast in te gaan schaken. Xavi nog even niet. Het was zijn eerste toernooi en vond het allemaal best wel spannend. Hij bleef dus nog even bij papa...

Rond 10 uur kon er begonnen worden. Iedereen speelde in zijn eigen leeftijdscategorie met die kanttekening dat de E en D categorie waren samengevoegd. Daar moest eerst een voorronde gespeeld worden om daarna in een finale ronde de ereplaatsen te verdelen. Dat betekende dus overwerk voor Amber, Gwen en Jonne. Zij moesten alledrie maarliefst 13 partijen spelen.

Dat weerhield Amber er niet van om als een speer uit de startblokken te schieten. In no time werden de eerste partijen gewonnen. Ze won zelfs een partij met minder dan 26 seconden verbruik op de klok. Dat moet een record zijn!

De anderen deden het wat rustiger aan. Zowel wat tijd betreft als wat score betreft. Vooral Roos, Floris en Merlijn gebruikten hun tijd goed. Dat moest ook wel wan t zij speelden in de C-categorie. De tegenstand is daar enorm sterk. De punten die deze dag werden gescoord werden dan ook vooral tegen elkaar gehaald. Roos bleek het sterkste. Tegen Floris wist ze zelfs het zojuist gevestigde record van Amber van 26 seconden te breken. Ze had maar 8 (!) seconden bedenktijd nodig om te winnen van Floris. Het kan er ook mee te maken hebben dat Floris even niet oplette en in matvalletje trapte...

Ook Lorijn, Gwen, Jonne en Roel speelde rustig hun partijen. Roel verraste iedereen door zijn eerste toernooi zeer goed te spelen. Er werden diverse punten bij elkaar gesprokkeld. Ook Jonne was goed bezig. Hij had door dat er in de E-categorie kansen waren op prijzen dus ging er vol voor. Inmiddels hadden ook Lorijn en Gwen ook al punten gescoord. Xavi had intussen de smaak te pakken. Ook hij wist te scoren en had papa alleen nog nodig voor zijn mobieltje om tussen de ronden door spelletjes te kunnen spelen...

Tussen de ronden door werd sowieso gretig gebruik gemaakt van de diverse iPads en telefoons. Diverse spelletjes werden gespeeld. Alleen Roos niet. Ze had haar mobieltje vergeten. Amber bracht uitkomst. Ze had een regenboog vingertouwtje bij waarmee ze diverse figuurtjes kon maken. Roos lukte het wat minder maar wist toch diverse figuren te maken.

Door de grote delegatie van Gardé zaten sommige ouders zover van elkaar dat het bijna nodig was om Appjes naar elkaar te sturen om elkaar te kunnen spreken, hetgeen voor behoorlijk wat hilariteit zorgde. Het was in ieder geval erg gezellig.

Intussen werd er ook nog een toernooi gespeeld. Door de vele overwinningen in de voorronde had Amber een plekje bemachtigd in de sterkste finale groep. De tegenstand was daar fel waardoor ze maar één punt wist te bemachtigen. Doordat alleen de score van de finale groep in de eindstanden te zien zijn geeft dat een vertekend beeld want de eerste vijf overwinningen zijn we zeker nog niet vergeten. Zes punten op een dag scoren is een prima resultaat waar Amber tevreden mee mag zijn.

Roos, Merlijn, Floris en Gwen hebben ook allemaal een mooi toernooi gespeeld. De score laat het misschien niet altijd zien maar er werd goeg geconcentreerd gespeeld. Toernooi ervaring is hier het sleutelwoord. Als zij meer toernooien gaan spelen volgen de resultaten vanzelf.

Jonne lukte het uiteindelijk om een prijs te verdienen. Hij werd net als vorig jaar tweede in zijn leeftijdscategorie. Roel speelde ook een goed toenooi en werd bij de F-jeugd netjes derde. Xavi was inmiddels zo goed op gang gekomen dat ook hij een prijs binnen kon halen. Bij de G-jeugd werd hij tweede. Tenslotte werd ook Lorijn tweede in haar leeftijdscategorie. De jongsten zorgden vandaag dus voor de prijzen. Gefeliciteerd allemaal!

Na de prijsuitreiking en het maken van een groepsfoto kon de reis naar huis beginnen. Ook nu zat ik weer bij Amber en Roos in de auto. Even kon je merken dat het een vermoeiende dag was geweest. Roos was in slaap gevallen maar niet veel later was ze weer klaar wakker. Samen met Amber had ze de grootste lol tot groot vermaak van Ambers ouders en mijzelf. Het was dan ook onrsutig in de auyto totdat we in Maarheeze waren...

Door de prestaties deze dag werd een gezellige dag ook een succesvolle dag. De kans is dus groot dat we onze jeugd in grote aantallen op meer toernooien terug gaan zien…

Coen Winters

De uitslagen van deze dag kun je hier nog eens terugkijken.

Hieronder kun je de foto's van deze dag nog eens rustig bekijken. Het verslag van het Herfsttoernooi 2017 kun je hier nog eens lezen.