Verslagen S.V. Gardé 1 Seizoen 2021/2022

D4 - S.V. Gardé 1: Hindernissen vooraf
ronde 3 - 6 november 2021

Op zaterdag 6 november jl. stond alweer de derde ronde van externe competitie op het programma. Tegenstander was dit keer D4 uit Oosterhout dus moesten we afreizen naar Dongen…

De voortekenen waren niet zo gunstig. Onze tegenstanders hadden Rijkswaterstaat zover gekregen om de A2 voor onderhoud dicht te laten gooien. Bovendien startte de wedstrijd al om 12.00.
Ik werd daarom al om 10.30 door Erwin opgehaald. Hij was ongeveer rond middernacht al vertrokken uit Born om op tijd bij mij te kunnen zijn. Eenmaal omgereden via Valkenswaard kwamen we er achter dat half Nederland vandaag bedacht had om via deze route om te rijden. Het kon daarom gebeuren dat we pas om 12.05 de speelzaal bereikten. Ondertussen hadden we vernomen dat Geert en Ferry iets minder speling hadden ingebouwd. Het zou dus nog wel even duren voordat we hen zouden zien…

Eenmaal in de speelzaal aangekomen bleek dat we nog ruim op tijd waren. Het Brabants kwartiertje word ook in Dongen geëerd. We konden dus in alle rust beginnen aan de partij. Voor Ferry en Geert betekende dit dat hun tijdsachterstand uiteindelijk ook erg meeviel.

Eenmaal begonnen aan je partij zet je rustig je stelling op, haalt wat te drinken en begint dan over het vervolg van je partij na te denken. Volledig onschuldig kijk je een keertje achterom om vervolgens te ontdekken dat één van je teamgenoten al klaar is. Het was nog net geen 13.00! De stand van de koningen deed gelukkig vermoeden dat onze man, Wessel geheten, de krachtmeting gewonnen had. De glimlach op zijn gezicht verraadde de rest. Zijn tegenstander had wat met zijn stukken gegoocheld. De truc was echter niet zo goed verlopen. Er verdween dus al heel snel een stuk in het laadje. Toen Wessel’s tegenstander ook nog een pionnetje naar voren dirigeerde terwijl dat helemaal niet kon gaf onze man mat. De partij werd hiermee in 14 zetten beslist.

Erwin speelde ondertussen een prima partij. Zijn tegenstander had het lef om Scandinavisch te omzeilen. Gelukkig kent onze man de Caro-Kann natuurlijk ook. Na ruil van diverse stukken en een dameruil die op een mooi moment kwam hield Erwin een toren en paard tegen een toren en loper over. Beide spelers hadden nog een berg pionnen. Bovendien moest mat achter de paaltjes voortdurend in de gate gehouden worden. Het paard van Erwin stand echter veel beter dan de loper van zijn tegenstander. Zetdwang leverde een aantal pionnen op en de eerder genoemde matdreiging leverde uiteindelijk een stuk op. Geen ‘Talpetje’ dus dit keer maar een nette overwinning.

Ik speelde ondertussen een Schotse partij en stond behoorlijk actief., Een onnauwkeurigheid zorgde er echter voor dat ik daar geen voordeel uit kon halen. Er werden heel wat stukken geruild en er ontstond een eindspel met lopers van gelijke kleur. Ik Had wellicht een klein voordeel maar erg duidelijk was het niet. Een remise aanbod van mijn tegenstander maakte echter snel een eind aan de partij want gezien de stand in de wedstrijd kwam dat best goed uit.

Ferry stond ook beter maar ook hier zorgde een onnauwkeurigheid voor het delen van de punten. Inmiddels was er bij Albert Jan ook veel duidelijk geworden. Hij stond lange tijd onder druk maar een goede afwikkeling naar het eindspel zorgde voor een stelling met lopers van ongelijke kleur. Ook hier werden dus de punten gedeeld.

Inmiddels had Wessel de relax stoelen, net buiten de speelzaal, gevonden. Koptelefoon op, muziek aan en lekker onderuit met een glimlach op het gezicht zat hij daar. Dat zag er zo aanlokkelijk uit dat ik het even later ook maar eens naar volle tevredenheid geprobeerd heb….

Ondertussen waren er nog drie teamgenoten aan het zwoegen. Nou ja, eentje dan. Het wilde Jan vandaag niet lukken om voet aan de grond te krijgen. De stukken van de tegenstander stonden veel actiever waardoor het steeds lastiger voor onze man werd. Uiteindelijk werd de druk van de tegenstander te veel waardoor Jan’s koning omtuimelde.

Bleven Geert en Jimmy over. Beide hadden een goede stelling. Geert al de hele middag. Hij had al snel een kwaliteit veroverd. De stelling was wel lange tijd ingewikkeld waardoor het allemaal wel veel tijd kostte. Geert leek dus in tijdnood te komen. Volgens Geert viel het echter allemaal wel mee. Hij had inderdaad nog maar weinig tijd aan het eind van de partij maar hij wist precies wat hij moest doen. Dit bleek ook enige tijd later want het voordeel werd verzilverd en Geert won de partij met overmacht.

Jimmy stond op dat moment ook al veel beter. Het duurde nog even voordat de tegenstander ook berustte in zijn verlies maar ook hier werd uiteindelijk het punt binnengehaald.

Hiermee werd de eindstand 2.5-5.5 in ons voordeel. Na drie wedstrijden staan we aan kop in deze klasse. De krachtsverschillen zijn echter klein. Het beloofd dus nog een hele interessante competitie te worden.

Na deze wedstrijd werd er door een paar teamleden nog afgereisd naar Maarheeze om in De Sphinx samen met een aantal tweede team leden de derde helft te vieren. Ook het tweede Had het prima gedaan vandaag. Er kon dus geproost worden op twee mooie overwinningen en een succesvolle dag.

Coen Winters

   D4				1732 - S.V. Gardé		1860	2½-5½

1. Maykel Smits			2028 – Geert Gabriëls		1996	0-1
2. Robbert Vossen		1978 – Jan Broekhuis		1871	1-0
3. Pierre Jaspers		1934 – Ferry Daamen		1995	½-½
4. Wouter Jans			1811 – Jimmy Geboers		1842	0-1
5. Erik Boom			1660 – Coen Winters		1785	½-½
6. Lucas den boer		1833 – Albert Jan Blank		1899	½-½
7. Wim Maanders			1399 – Wessel Veerbeek		1812	0-1
8. Piet Hein Meulemeester	1213 – Erwin Talpe		1691	0-1			

Kijk hier voor de stand bij Gardé 1 (KNSB Klasse 4H).

S.V. Gardé 1 - S.V.O. Oisterwijk
ronde 2 - 9 oktober 2021

Voor het eerste team stond op zaterdag 9 oktober de tweede wedstrijd op het programma. In de eerste ronde, op zaterdag 18 september, werd er in een uitwedstrijd gewonnen met 6½-1½ tegen De Zwarte Dame uit Kruiningen (provincie Zeeland).

Nu werd er thuis gespeeld tegen S.V.O. Oisterwijk. Bij aanvang bleek dat onze tegenstander maar met 7 spelers afgereisd waren waardoor het tweede bord niet bezet was. Hierdoor stonden we al bij aanvang met 1-0 voor.

Na anderhalf uur spelen wist onze speler op bord 7, Albert Jan Blank, fraai mat te zetten waardoor de voorsprong verdubbeld werd: 2-0.

Na 2 uur spelen wist Coen Winters op bord 4 remise af te dwingen. Een half uur later zag Arnoud de Graaf (bord 6) een schaakje over het hoofd hetgeen direct de nederlaag inleidde. De stand was nu 2½-1½, nog steeds in ons voordeel maar de spanning kwam wel terug in de wedstrijd.

Na 3 uur gespeeld te hebben behaalde onze teamleider Jan Broekhuis op bord 3 een remise.

Na ruim drie en een half uur spelen wist onze speler op bord 8, Martijn Cox, op zeer nette wijze te winnen, In een zeer ingewikkelde stelling strafte onze man een foutje af.

De stand was nu 4-2 voor ons. Er was dus nog één remise nodig om ook deze tweede wedstrijd te winnen. Na ruim vier en een half uur spelen lukte dit op bord 5. Jimmy Geboers wist ondanks materiaal achterstand puntendeling af te dwingen. De overwinning was binnen! Even later berustte onze bord 1 speler ook in remise. Ondanks materieel overwicht was de stelling toch te moeilijk om het volle punt binnen te slepen. Hiermee werd de eindstand 5-3.

Ons eerste team staat na twee overwinningen op de eerste plaats in hun klasse en doen dus volop mee voor het kampioenschap.

Peter Thijssen

   Gardé 1			1845 - S.V.O. Oisterwijk 1	1799	5-3

1. Ferry Daamen			1995 – Stefan Hess		1935	½-½
2. Erwin Talpe			1691 – No 			-	1-0 (R)
3. Jan Broekhuis		1871 – Roel Romanesco		1863	½-½
4. Coen Winters			1785 – A.J. Meerwijk		1780	½-½
5. Jimmy Geboers		1842 – Ron Steeksma		1788	½-½
6. Arnoud de Graaf		1836 – Richard van Zon		1737	0-1
7. Albert Jan Blank		1899 – Stijn Pouwels		-	1-0
8. Martijn Cox			1843 – Henk van Griethuijsen	1693	1-0			

Kijk hier voor de stand bij Gardé 1 (KNSB Klasse 4H).

Kijk hier voor de verslagen van het seizoen 2013/2014.