Verslagen S.V. Gardé 3 Seizoen 2013/2014

Verslag 3e team van 8 maart 2014.

Opgetogen rijd ik naar Soerendonk voor een externe wedstrijd bij mijn schaakclub “Gardé”.

Ik voel me prima en heb heel de morgen heerlijk in de tuin gegraven en van alles verzet. Het weer is geweldig; zeker voor de tijd van het jaar. Eigenlijk jammer dat we de gehele middag binnen zitten, maar dat is nu eenmaal zo. Auto geparkeerd en op weg naar binnen loop ik over een metalen plaat net voor de ingang van “Den Donck” ons schaakhonk. Op de plaat staat de volgende tekst: “Het leukste gat van Nederland”. Vaak heb ik dit al gezien, maar er verder nooit over nagedacht.

Ik maak kennis met Frans, mijn tegenstander en we gaan het slagveld op. We tasten elkaar een beetje af met het invullen van de papieren en Frans drukt de klok in, want ik heb wit. Ik denk meteen dat ik geen gekke dingen moet doen en zet e4, waarop Frans e5 zet. We ontwikkelen allebei de paarden en een loper en ik open de aanval, nou ja ik zet f4 nadat ik kort heb gerokeerd. Frans is aan zet en ik zorg nu even voor onze catering.

Ik zit weer en dwaal weer eens af met mijn gedachten. Hoe kan een gat leuk zijn? Een gat is een gemis! Een gat in je sok is lastig, want er is textiel weg. Een gat in de grond dan is er zand weg. Dit kan leuk worden als je er een zwembad of vijver van maakt, maar dan is het gat gevuld met water en dus eigenlijk geen gat meer.

Hij rokeert ook en daarop besluit ik om de pion op e5 te pakken en Frans slaat met het paard mijn pion. Ik kom met mijn viervoeter en hij neemt met zijn knol mijn loper. Dit heb ik graag omdat zijn paard dan sneuvelt. Uit vorige verslagen kun je merken dat ik een bloed hekel aan de paarden van mijn tegenstander heb. Eraf dus dat ding!

Terwijl mijn opponent de zaak eens rustig overdenkt,denk ik aan het gat en aan een opgave uit een rekenboekje wat mijn leraar ooit eens heeft gemaakt. 2mannen graven een gat van 5 bij 7 meter en 2 meter diep. Ze doen daar samen 20 uur over. Hoe lang doet 1 persoon over het graven van een gat? Het antwoord is eenvoudig nl. een paar secondes. Als hij zijn schop 1x in de grond steekt en de volle schep eruit haalt, heeft hij al een gat, misschien wat klein maar toch! De grond is weg en je hebt een gat.

Op het bord wordt nu weer driftig geschoven met toren en loper. Frans haalt zijn dame erbij en ik val haar meteen aan met mij paardje. Aan de andere kant van het bord wordt weer lang nagedacht en daar gaan mijn gedachten nog eens naar het gat.

Hoe kun je het leukste gat hebben? Een gat is een gemis, een hiaat. Nee, we gaan het niet over iemands achterwerk hebben!

We blijven allebei op de koningsvleugel aan het schuiven zonder veel resultaat. Na de 22 zet biedt Frans remise aan. Ik denk snel, omdat lang wachten twijfels aangeeft en kijk rond. Alle partijen zijn nog bezig en we hebben daarom nog geen voorsprong. Mijn stukken staan niet slecht en ik wimpel het aanbod weg alsof ik de overwinning al zie. Na een aantal zetten valt er een pion van mij en in de 30e zet valt er een van hem. Weer gelijk en…… denkwerk.

Wachten….. Je maakt een gat in de grond met een schop, ook kun je een schop onder je gat krijgen! Rare gedachte bij dit intermezzo.

In de 33e zet valt zijn 2e paard en heb ik geen last van onverwachte paardencapriolen. Mijn 35e zet is Dh4 terwijl er een paard op f4 staat en hij met g5 een vork heeft. Mijn dame gaat dan naar h5 en er vindt een slachting plaats. Mijn torens staan op de d-lijn met Dh5 vlak bij zijn Kh7. Er komt een grote denkpauze.

In sommige delen van ons land heet je derrière: “bats”. Ook dit heeft te maken met een schep. Een om iets op te scheppen, je kent ze vast. In het metaal zit een sleuf in het verlengde van de steel en lijkt daardoor op je zitvlak.

Mijn maat speelt in de 38e zet f6 om zijn vrouw wat meer speelruimte te geven of om een andere reden? Wat gaat hij nu toch doen? Beter was Td8 volgens mij. Als ik de d-pion pak is de aanval volledig. Er moet iets zijn wat ik niet zie en neem de tijd en nog meer tijd. Ik neem de pion! En Frans ziet het gevaar en denkt.

Na de volgende zet komt Td7 gedekt door de andere toren en met Dc7 en Kh7 moet de dame vallen na van mijn toren een ruïne gemaakt te hebben. Nog 2 zetten en Frans pakt de spieker (steekschop) en spit Delft onder. Sorry, hij delft het onderspit en geeft mij de hand. Wat een mooie partij tot ik in de 35e zet met mijn dame kwam, ging het erg gelijk op en we hebben beiden genoten!

Niet alle schakers blijken nu binnen te zitten. Er wordt buiten in de zon nog fel geanalyseerd en het is een gezellige boel. ’s Avonds gaan we met een aantal mensen nog even nakletsen bij de chinees; lekker en gezellig. Een topdag met winst voor het 3e team.

Clemens van Goch van Gardé.

   Garde 3              1359 - EGS 2               1295 5½ - 2½

1. Paul Coenen          1472 - Maarten de Wit      1576 1  - 0
2. Paul Harperink       1695 - Lex Brekelmans           ½  - ½
3. Maarten Aders        1505 - Jasper Kools        1220 0  - 1
4. Eric Hoefsmit        1283 - Rob van Esch        1279 1  - 0
5. Willi Ahrens         1422 - Nico Dignum         1073 1  - 0
6. Clemens van Goch     1206 - Frans Leijtens      1295 1  - 0
7. Jasper van Buul      1146 - Ton Krugers         1330 1  - 0
8. Jack Winters         1140 - Bob van Bavel       1289 0  - 1

Verslag 3e team op 7 - 12 - 2013.

Het is weer zover en ik ben op weg naar Soerendonk voor de externe competitie. Eens kijken wat het wordt, als ik maar niet te vlug speel, dan kan ik een kans maken. We spelen tegen Son en Breugel en ik speel op bord 6 tegen Peter. We gaan zitten en ik heb wit. Peter en ik vullen ons wedstrijdboekje in en zoals gewoonlijk probeer ik in te schatten hoe mijn tegenstander is. Hij maakt een goede indruk op mij, rustig, iets jonger dan ik en zo te zien geen verkeerde kerel. De klok wordt ingedrukt en ik begin. Geen risico nemen, denk ik en start met e4. Peter e5 en ik met mijn loper eruit zodat ik over een paar zetten het paard van stal kan halen en kan rokkeren. Peter denkt lang na en dat geeft mij rust en ik zie mijn wit paard en denk op deze 7e december aan de Sint.

Vanavond gaan een aantal leden die extern spelen samen uit eten. Jammer, ik kan niet mee. Het etentje geeft wel aan dat we niet alleen een schaakclub zijn, wat natuurlijk wel belangrijk is, maar ook de gezelligheid/vriendschap van de leden staat bij ons hoog in het vaandel.

Na de 5e zet staat alles op het bord precies gespiegeld. Wat moet ik doen? Omdat zijn loper vrij baan heeft en mijn paard kan aanvallen, besluit ik h3 te spelen. Kost mij dit een tempo? Ik weet het niet. Peter overdenkt weer en ik denk aan het eten vanavond.

Waarom ga je niet mee? Je vrouw is ook welkom! Het antwoord hierop is SZZP! Wat is dat nu voor iets? Welke smoes heb je nu verzonnen?

Pa5 en hij valt mijn loper aan en dan heb ik een dubbel pion en ik besluit b3 te spelen. Mijn loper loopt nu van het bord af gevolgd door zijn paard. Daarna wordt er danig met pionnen geschoven en geruild en beiden geven we ook nog een paard af. We rokkeren en ik doe een paardaanval op zijn dame. Peter denkt lang na en mijn gedachten dwalen af tijdens het rondlopen door de zaal.

Nou, heel eenvoudig, SZZP-er staat voor Sint zonder zwarte Piet! Bij ons komt de Sint nog ieder jaar met cadeaus, maar Piet zie ik al jaren niet. Trouwens de Sint is ook nooit zichtbaar! Niet erg want de cadeaus worden toch afgeleverd. Rare toestand om Piet zijn uiterlijk en daardoor kan de Sint straks alleen rond sjouwen, zoals de Kerstman.

De dame kiest eieren voor haar geld en trekt zich terug waarop ik mijn paard weer moet spelen en ruil daarna mijn paard tegen zijn loper. Dan Db3 wat schaak kan geven als ik met mijn pion zijn dame aanval. Aan de andere kant van het bord wordt weer lang nagedacht en ik denk aan de Sint.

Jaren geleden was ik met mijn vrouw en kinderen in Myra, zuid Turkije, in de kerk van Sint Nicolaas. De goede man is nooit in Spanje geweest! Van 292 tot 6 december 342 was hij bisschop. Daar in een stenen kist gestopt en in 1078 is hij weer vervoerd naar het Italië. Toen ik in het kerkje in Myra was, zag ik een aantal mensen bij de sarcofaag van de goedheiligman bidden. Ik vouw devoot mijn handen en begin ook wat te prevelen. Mijn zonen kijken mij aan en vragen of ik sta te bidden. Nee, antwoord ik, ik zeg mijn verlanglijstje op. Je kunt nooit weten waar het goed voor is. Toen ik om de stenen kist liep, zag ik het gat waardoor de laatste stoffelijke resten waren verdwenen. Heeft hij mijn verlanglijstje nu niet of toch wel gehoord? Hij is Heilig!

We doen nog wat zetten en hij slaat een pion van mij. Sint helpt hier in ieder geval niet, denk ik en denk na. Val zijn dame aan. Zij vlucht en ik zie een aanval op een toren én een matveld. Er wordt gepeinsd en Turkije komt weer boven.

Lopen we naar buiten en wat zie ik tot mijn grote verbazing aan de andere kant van de kerk: een emens groot beeld van de Sint. Nee, verschrikkelijk, een joekel van een beeld van de SZZP-er de Sint zonder zwarte Piet…….namelijk de Kerstman!!! Ja, die van de cola-reclame.

Na de 24e zet, heb ik een pion in het vizier, maar moet eerst nog versterking aan laten rukken in de vorm van een toren. En hij verdedigt zijn pion goed. Na nog een aantal zetten komt er een pion ongedekt te staan, maar mijn toren en dame staan op één lijn, waarop hij de loper kan zetten. Doe ik dit? Ja, ik sla zijn pion en hij komt met zijn loper. Ik kan hier misschien een vork uit halen op zijn dame en koning. Het wordt een heel lang gevecht en na nog wat schaakjes ruil ik mijn toren tegen zijn dame in de 35e zet. Nu is de jacht geopend op zijn pionnen. De klok krijgt er bij beiden een half uur bij en ik lok zijn toren en koning weg bij mijn pionnen. Als zijn koning buiten het vierkant staat van mijn vrijpion ruil ik mijn dame tegen zijn toren zodat ik kan promoveren. In de 55e zet geeft Peter mij de hand en ik heb eindelijk weer eens gewonnen.

Beiden hebben we goed gespeeld, wat kleine foutjes gemaakt, waardoor ik beter kwam te staan. Fijne tegenstander en een geweldige partij.

Voldaan rijd ik naar huis en naar de SZZP-er bij ons Oma.

Clemens van Goch van Gardé.

   Garde 3              1288 - Son en Breugel 1    1294 4½ - 3½

1. Paul Coenen          1451 - Ed Vrees            1708 ½  - ½
2. Maarten Aders        1576 - Wil van Dijck       1607 0  - 1
3. Eric Hoefsmit        1274 - Andrew Hall         1308 ½  - ½
4. Ton Rijnbeek         1445 -                          1  - 0
5. Péter Daamen         1171 - Peter van der Aalst 1311 1  - 0
6. Clemens van Goch     1198 - Peter Pouwels       1155 1  - 0
7. Jasper van Buul      1062 - Kuno Swuste         1235 ½  - ½
8. Jack Winters         1125 - Bart van Asperdt     733 0  - 1

Kijk hier voor de verslagen van het seizoen 2012/2013.