S.V. Gardé Rapidtoernooi 2021

Nadat het vorig jaar door Corona ons jeugdtoernooi niet door kon gaan was het dit jaar eindelijk weer zover. Om 8 uur 's ochtends begonnen de voorbereidingen al. Den Donck was nu nog rustig maar dat zou snel veranderen. Ons jeugdtoernooi stond namelijk op het punt van beginnen. Terwijl rond 9.15 de eerste kinderen binnen kwamen werden de laatste borden opgezet. We waren klaar voor de start. Dat was ook wel nodig want er deden in totaal bijna 70 kinderen mee aan het toernooi. Gelukkig was iedereen goed uitgerust want door het ingaan van de wintertijd hadden we allemaal een extra uurtje nachtrust cadeau gekregen.

Er konden deze dag prijzen gewonnen worden in 4 verschillende leeftijdscategorieën (t/m 10, t/m 12, t/m 14 en t/m 20 jaar). Daarnaast konden er ook clubprijzen verdiend worden. Bovendien konden er ook nog twee toernooipuzzels opgelost worden waarmee ook leuke prijzen te winnen waren.

Voor de spelers van Gardé zelf waren er deze dag helaas geen ereplaatsen. Toch werd er goed gespeeld en werd er door sommige hoog geëindigd in de ranglijst. Zo behaalde Roel Hompes (jeugd t/m 12 jaar) een keurige gedeelde vierde plaats op een half puntje afstand van de nummer drie. Bijzonder was de prestatie van Liam Nassereddine in deze groep. Hij is pas net gestart met schaken op de club en toch wist hij een score van 5 uit 9 te behalen. Daarmee werd hij gedeeld achtste.

In de AB categorie (t/m 20 jaar). Speelde Xander Ye ondertussen ook een heel sterk toernoooi. Hij behaalde in een zeer sterk deelnemersveld (Brabantse top) een score van 4,5 uit 7 en werd daarmee gedeeld zesde.

Bij de jongste kinderen deed vooral Sebastiaan Witte het goed. Hij wist een 50% score te behalen.

uiterlijk om 15.00 moesten alle oplossingen voor het toernooiprobleem ingeleverd zijn. Tot die tijd werd er fanatie gepuzzeld en ook ik als bedenker van de opgaven werd flink aan de tand gevoeld. Ondanks dat ik niets prijs gaf werden er toch veel goede antwoorden ingeleverd. Daardoor werd de kans op een prijs voor een clubgenoot natuurlijk alleen maar groter.

Rond half vijf was het tijd voor de prijsuitreiking. Naast alle individuele prijzen werden ook de clubprijzen uitgereikt. De eerste Plaats was voor de Eindhovense Schaakvereniging. Tweede werd HMC Den Bosch, terwijl Best Moves derde werd.

Twee Gardéërs vielen in de prijzen bij het oplossen van het toernooiprobleem. Als eerste mocht Liam Nassereddine naar voren komen. Nadat hij zijn prijs had uitgekozen wilde Gwen héél graag een blaadje trekken. Bij de laatste prijs mocht ze dat doen. Het resultaat: haar broer Merlijn Kursten mocht ook naar voren komen om een prijs uit te kiezen.
Vele clubgenoten hadden net als Liam en Merlijn het probleem goed opgelost maar zij hadden minder geluk bij de loting.

Kijk hieronder zelf maar eens of je de toernooiproblemen kunt oplossen.

Toernooiprobleem AB en C groep

Wit geeft mat in 5 zetten

Toernooiprobleem D en E groep

Wit geeft mat in 3 zetten

De oplossingen kun je hier terugvinden.

Na de prijsuitreiking was het tijd om weer naar huis te gaan maar niet voordat iedereen nog een leuke pion-sleutelhanger had uitgezocht. Hiermee kwam een mooie schaakdag ten einde.

Coen Winters

Hieronder kun je ook het verslag lezen dat in het HAC Weekblad is geplaatst.

5 november 2021 - S.V. Gardé organiseert 29e jeugdtoernooi

De uitslagen van deze dag kun je op de toernooisite nog eens terugkijken. Een verslag van het toernooi in 2017 kun je hier nog eens lezen.