21 mei 2017
Simultaan Benjamin Bok

In de middag stond de simultaan tegen Benjamin Bok op het programma. Bij aankomst in Den Donck kwamen er bij Benjamin wel herinneringen boven. Hij heeft hier jarenlang deelgenomen aan de Kempencup en de diverse Kempische Kampioenschappen. Bovendien heeft hij ook diverse keren meegedaan aan ons jeugdtoernooi. Den Donck is dus bekend terrein voor Benjamin.

Inmiddels is Benjamin uitgegroeid tot één van de sterkste schakers van Nederland. Hij is al een aantal jaren grootmeester en heeft een rating van +/- 2600. Een ideale schaker dus om een simultaan tegen te spelen.

Benjamin had vandaag 25 tegenstanders, inclusief twee gastspelers van EVS. Al vanaf het begin was het duidelijk dat we het zwaar zouden krijgen. Als we een resultaat tegen Benjamin wilde halen dan moest er hard voor gestreden worden. Boris Friesen en Paul Hommerson hadden een strategie bedacht: Ze speelden exact de zelfde zetten. Zo kon er gezamelijk nagedacht worden over de zetten en als Benjamin af wilde wijken dan zou één van de twee zeker beter staan. De strategie leek te werken. Lang bleven de stellingen gelijk. Toen Benjamin afweek op het bord van Paul en hij dus ook 'veel beter' stond was de opdracht van Boris duidelijk: "Ja Paul, jij moet nu winnen!".

Inmiddels gebeurde er op de diverse borden vanalles. vrijwel allemaal in het voordeel van de simultaangever...

In de 'checkmate hoek' leek het al snel een kwestie van tijd dat er een schaakmat zou vallen. Roel v.d. Laan stond behoorlijk materiaal achter en kreeg een behoorlijke koningsaanval over zich heen. Aan de andere kant van de zaal bood Maarten Aders sterke tegenstand. Op zijn bord geen sprake van een slechte stelling. Het eindspel zou in deze partij waarschijnlijk de winnaar opleveren.

Rond half zes waren er al een paar partijen afgelopen maar nu ging het ineens snel. Checkmate capituleerde, één van onze gastspelers had al verloren, het bestuur ging onderuit (Peter Thijssen verloor en bij Eric Hoefsmit duurde het niet meer lang) en ook onze jeugdleider zag zijn laatst sprankje hoop vervliegen en moest capituleren.

Maarten stond inmiddels een kwaliteit achter maar de stelling was remise. Een kleine fout betekende echter toch het einde voor Maarten. Benjamin profiteerde direct en won de partij.

Bij Paul en Boris leek de strategie anderts uit te pakken dan bedacht. Boris stond beter en Paul minder. Boris wist echter naar eigen zetten in drie zetten zijn partij 'om zeep te helpen'. In korte tijd stond hij dus niet meer beter maar verloren. Hij gaf dan ook op. Paul stond een stuk achter maar hij wist de stelling ingewikkeld te houden. Benjamin werd daardoor verleid om een stuk te offeren om zo een eenvoudigere stand te krijgen waarin hij nog steeds beter stond. Hij stond ook nog wel beter maar het bleek niet genoeg voor de overwinning. De simultaanspeler van de zaterdag wist de simultaanspeler van de zondag dus een halfje af te snoepen.

Dit halfje zou ook het enige halfje zijn dat Benjamin afstond. Rond 19.00 waren alle partijen afgelopen. Hoogste tijd dus om te verhuizen naar Party Centrum Antoine voor het afsluitende diner.

Je kunt alle foto's van de simultaan hier bekijken.


Brunch - Terug naar de jubileum index - Diner