Nederlandse Meisjes Kampioenschappen Seizoen 2015/2016
Bi-rong Wang speelt haar derde NK

In de afgelopen meivakantie werden de Nederlandse kampioenschapen Schaken voor de jeugd georganiseerd. Van 29 april t/m 7 mei werd door de sterkste jeugdschakers van Nederland gestreden voor de diverse titels in de verschillende leeftijdsklassen. Een van hen was Bi-rong Wang. Zij had zich geplaatst bij de B-meisjes (tot 16 jaar).

Voor Bi-rong was dit alweer haar derde NK. Wel nieuw was de leeftijdscategorie. Het beloofde op voorhand al een zwaar NK te worden. Dit bleek ook al snel. Er moest flink gestreden worden om elk (half) punt.

Het plan was om ergens in de middenmoot te eindigen. Dit plan werd gedwarsboomd door een onevenredig sterke indeling in de voorlaatste ronde. Bi-rong liet dit echter niet zomaar gebeuren en speelde een van haar beste partijen. Ondanks het enorme sterkte verschil had haar tegenstandster meer dan 4.5 uur nodig om het beslissend voordeel te bereiken. Voor Bi-rong was dit haar langste partij ooit.

In de laatste ronde speelde Bi-rong gelijk waardoor haar eindscore 2,5 uit 7 werd en ze een 8ste plaats behaalde.

Gewonnen werd er ook. In de vierde ronde speelde ze met wit een mooie partij. Het leek er echter op dat haar tegenstandster alles net kon verdedigen. Met een mooi stukoffer kon de winst toch binnengehaald worden.

Onderstaand is de stelling na zet 19.

Er volgt: 19. Txd7, Txd7 20. Lxc6, Td8 21. Lxe8, Txe8 22. Pd5, Kf8 23. Pxe7, Txe7 24. Txe7, Kxe7. Bi-rong heeft met deze combinatie een pion gewonnen en komt daarom in een gewonnen eindspel terecht. Een zeer fraai behaalde overwinning dus.

Bi-rong kan terugkijken op een mooi en leerzaam NK. We hopen voor haar dat ze het volgend jaar weer de kans krijgt om het NK te spelen, want een NK is natuurlijk een heel bijzonder toernooi en het behalen van en deelnamebewijs een prestatie op zich!

Coen Winters

Download hier de dagbulletin's:
Bulletin Dag 1
Bulletin Dag 2
Bulletin Dag 3
Bulletin Dag 4
Bulletin Dag 5
Bulletin Dag 6
Bulletin Dag 7
Bulletin Dag 8
Bulletin Dag 9

Wil je meer weten over deze kampioenschappen dan kun je kijken op de website van het toernooi.

In 2013 speelde Bi-rong haar eerste NK. Een verslag hiervan kun je hier vinden.


Foto's